Pátek, 20 září, 2024
novinky
- Reklama -Newspaper
Rady a NávodyVíte, jaké koření vás zahřeje?

Víte, jaké koření vás zahřeje?

S příchodem chladnějších měsíců se naše těla přirozeně snaží udržet teplo. Kromě teplého oblečení a horkých nápojů nám v tom může pomoci i správně zvolené koření. Určité druhy koření totiž mají schopnost prohřát náš organismus zevnitř a dodat nám potřebnou energii.

Skořice – královna zimních večerů

Skořice je neodmyslitelně spjata s podzimem a zimou. Její sladká, ovocná vůně nás zahřeje a zlepší náladu. Skořice obsahuje cinnamín, látku s protizánětlivými účinky, která pomáhá zlepšit krevní oběh a zahřát tělo. Přidejte ji do pečiva, do ovesné kaše, do čaje nebo do svařeného vína.

Hřebíček – ohnivý bojovník proti chladu

Hřebíček je další klasika zimního období. Jeho silné aroma a pikantní chuť dodají vašim pokrmům orientální nádech. Hřebíček obsahuje eugenol, který má silné antibakteriální a protizánětlivé účinky. Zahřeje vás, zlepší trávení a posílí imunitní systém. Přidejte ho do svařeného vína, do punče nebo do marinád na maso.

Zázvor – zázrak z Asie

Zázvor je v asijské kuchyni nedílnou součástí. Jeho ostrá chuť a výrazné aroma zahřejí tělo zevnitř a podpoří imunitní systém. Zázvor obsahuje gingerol, látku s protizánětlivými účinky, která pomáhá ulevit od bolesti svalů a kloubů. Přidejte ho do čajů, polévek, omáček nebo si z něj připravte domácí zázvorový sirup.

Kardamon – královna koření

Kardamon je jedno z nejdražších koření na světě. Jeho sladká, ovocná chuť s nádechem citrusů dodá vašim pokrmům exotický nádech. Kardamon má protizánětlivé a antibakteriální účinky, podporuje trávení a zlepšuje náladu. Přidejte ho do kávy, čaje, do pečiva nebo do kari.

Černý pepř – ohnivý král

Černý pepř je univerzální koření, které se hodí téměř ke všem pokrmům. Jeho ostrá chuť zahřeje tělo a podpoří trávení. Černý pepř obsahuje piperin, látku, která zvyšuje tělesnou teplotu a zlepšuje metabolismus. Přidejte ho do polévek, omáček, marinád nebo si z něj připravte pepřový mlýnek.

Další koření, které vás zahřeje

  • Badyán, který má sladkou, anýzovou chuť a prohřívací účinky.
  • Muškátový oříšek dodá vašim pokrmům teplou, ořechovou chuť.
  • Kurkuma má protizánětlivé účinky a dodá vašim pokrmům krásnou žlutou barvu.

Jak koření užívat?

Koření můžete přidávat do různých pokrmů, nápojů a čajů. Můžete si z nich připravit také bylinkové směsi nebo si je přidat do koupele. Důležité je vybrat si takové koření, které vám chutná a které se hodí k vašim oblíbeným jídlům.

Naše weby

Nejnovější články

- Reklama -Newspaper

Ostatní právě čtou

Další články autora

- Reklama -Newspaper